Nafouklé břicho – žaludek a střeva pod tlakem

Muž v džínové košili leží na gauči a trpí nafouklým břichem

Co je nafouklé břicho?

Nafouklé břicho je jedním z nejčastějších symptomů gastrointestinálních obtíží na světě.

Nafouklé břicho není jednoduché popsat. Pacienti uvádějí, že mají pocit, jako kdyby měli „v břiše kámen“, což je způsobeno buď zvýšeným množstvím plynů v gastrointestinálním traktu nebo pocitem přílišného napětí v břiše. Je však třeba uvést, že nafouklé břicho je obvykle subjektivní pocit, který nemusí být objektivně potvrzen množstvím střevních plynů nebo zvětšeným obvodem břicha. Když někdo tvrdí, že se cítí nafouknutý, může a nemusí zpozorovat větší obvod břicha. Nafouknutí je symptom a větší objem břicha je viditelný příznak, otok a pocit těsné kůže nebo oděvu v kombinaci s nepříjemnými pocity. Viditelnou změnu obvodu pasu nazýváme distenze, vyznačuje se roztažením břišní stěny.

Rozlišujeme i třetí symptom s podobnými obtížemi – nadýmání. Nadýmání je časté uvolňování střevních plynů (uvádí se většinou více než 20x denně). Jako obzvláště nepříjemné ho vnímáme, když ho doprovázejí symptomy jako nafouklé břicho a distenze.

Samotné nadýmání spočívá v narušení střevní motility, což může ve srovnání s většinou zdravých lidí souviset s nadměrnými nebo přecitlivělými gastrointestinálními nervy. Jedná se o oblast tzv. funkčních gastrointestinálních poruch.

Plyny jsou přirozenou součástí střev. Nejčastěji mají původ ve vzduchu, který polkneme během jídla nebo mluvení. Druhou příčinou je fermentace potravin bakteriemi ve střevech. Tlusté střevo je po fyziologické stránce největší zásobárnou bakterií v gastrointestinálním traktu.

Spolknutý vzduch obsahuje převážně dusík a kyslík. Plyny z bakteriálního metabolismu mají pestřejší složení. Obsahují oxid uhličitý, metan a vodík nebo sirovodík, který je zodpovědný za charakteristický nepříjemný zápach, a další látky se sírou. Množství a druh plynů z fermentace závisí na typu zkonzumované potravy a složení střevní mikroflóry (počtu a pestrosti druhů a kmenů bakterií žijících ve střevech). Část střevních plynů se vstřebává do krve a vylučuje při vydechování a zbytek se uvolňuje vypouštěním.

Ve střevech je přibližně 200 ml plynů a celkový denní objem vyloučených plynů může dosáhnout až 600 ml. Zdravý člověk uvolňuje plyny až 20x denně.

Zvýšené množství plynů může být způsobeno:

  • nadměrným polykáním vzduchu, např. při kouření, žvýkání žvýkačky nebo mluvení během jídla,
  • konzumací potravin, které podporují tvorbu plynů (fazole a jiné luštěniny),
  • pitím šumivých nápojů,
  • narušeným trávením a vstřebáváním v tenkém střevě, v jehož důsledku se do tlustého střeva dostane více látek a tráveniny a dochází tam k jejich fermentaci (např. laktázový deficit, malabsorpce fruktózy),
  • zpomaleným průchodem tráveniny gastrointestinálním traktem v důsledku organických nebo funkčních poruch,
  • přemnožením bakterií v tenkém střevě (v porovnání s tlustým střevem bývá tenké střevo obvykle relativně sterilní).

Jak je diagnostikováno nafouklé břicho?

Samotné nafouklé břicho lékaři obecně nediagnostikují, protože neexistují přesné metody pro posouzení tohoto problému. Stejné množství plynu nemusí u některých lidí vyvolávat žádné příznaky, zatímco jiní ho mohou považovat za velmi nepříjemné. Nafouknuté břicho a nadýmání jsou velmi často přítomné při tzv. funkčních poruchách gastrointestinálního traktu.

Šedivý lékař se mile usmívá na ženu se světlými vlasy, která sedí naproti němu a mluví.

Na co se bude lékař ptát?

Pokud vám nafouklé břicho způsobuje příliš velké problémy nebo je bolestivé, obraťte se na lékaře. Lékaře byste měli navštívit i tehdy, když nafouklé břicho doprovázejí další symptomy, například bolest břicha či změny ve frekvenci nebo struktuře stolice.

Při nafouklém břiše se vás lékař obvykle zeptá na mnohé z faktorů, které uvádíme výše, včetně stravy, a položí vám otázky týkající se tzv. výstražných symptomů, tj. symptomů, které mohou znamenat závažnější poruchy gastrointestinálního traktu, které nemají funkční charakter. Lékař se často ptá i na to, zda má v rodině někdo žaludeční nebo duodenální vřed, zánětlivé střevní onemocnění (ulcerózní kolitidu nebo Crohnovu chorobu), celiakii nebo laktózovou intoleranci, protože tato onemocnění mohou postihovat více členů rodiny.

Jaká vyšetření lékař naordinuje?

Pokud máte mimo nafouklého břicha některý z tzv. výstražných symptomů, tj. symptomů, které mohou mít vážnější organickou příčinu, lékař může nařídit některé doplňkové vyšetření, například:

  • rozbor stolice (paraziti, skryté krvácení, kalprotektin),
  • vodíkový nebo vodíkovo-metanový dechový test (na vyšetření laktózové a fruktózové intolerance),
  • vyšetření na celiakii (genetická nesnášenlivost lepku),
  • v některých případech radiologické vyšetření a/nebo ultrazvuk břicha, gastroskopii, kolonoskopii.

Častý doprovodný symptom – distenze

Pokud se obvod břicha zvětšuje a tělesná hmotnost zůstává nezměněna, je velmi pravděpodobné, že trpíte distenzí.

Za výstražné se považují následující symptomy. Mohou být přítomny při nafouklém břiše nebo distenzi a mohou být nepříjemné, proto vyžadují pomoc lékaře:

  • tělesná slabost,
  • ztráta chuti k jídlu,
  • pokles tělesné hmotnosti bez příčiny,
  • horečka,
  • přítomnost krve ve stolici.

Závažnou příčinou neustálého zvětšování břicha může být i:

  • rychlý nárůst hmotnosti (tzv. břišní obezita),
  • ascites (nadměrné množství tekutiny v břiše),
  • zvětšení objemu orgánů břišní dutiny, například jater, sleziny nebo ledvin.

Jaké jsou nejčastější příčiny nafouklého břicha?

Měli byste si však uvědomit, že nadměrné množství vzduchu v žaludku a střevech nejčastěji způsobují zcela banální věci, jako velmi rychlé a nenasytné jezení, žvýkání žvýkačky, konzumace potravin podporujících tvorbu plynů, jako fazole, zelí, růžičková kapusta, cibule, chléb, těstoviny, potraviny z obilovin, jablka, hrušky, broskve, švestky, kukuřice, oves, brambory, mléko, zmrzlina, plísňové sýry..

Zřejmě nejčastější příčinou nadýmání, kterou si ani neuvědomujeme, je polykání nadměrného množství vzduchu a často neschopnost říhnout si, tj. zbavit se spolknutého vzduchu, který je v žaludku. Odborně se tomu říká aerofagie.

Plyny vznikají v tlustém střevě i přirozeně v důsledku fermentace (většinou sacharidů, ale nejen jich), o kterou se starají bakterie žijící v tlustém střevě. Tvorba těchto plynů se může zvýšit, když se do střeva dostanou těžko stravitelné a špatně vstřebané sacharidy, které se nacházejí v luštěninách, zelí a cibuli.

Nadměrnou fermentaci může způsobit i laktózová intolerance (laktóza je mléčný cukr), fruktóza (většinou se nachází v ovoci, ovocných šťávách a medu), nadměrná konzumace sorbitolu, nerozpustné vlákniny atd.

Trávicí problémy mohou vyvolávat i tzv. funkční poruchy gastrointestinálního traktu. Tyto poruchy nemají organickou (strukturální nebo biochemickou) příčinu.

Chutně vypadající zelená jablka.

Dá se nafouklého břicha zbavit pomocí diety a stravování?

Pokud trpíte nafouklým břichem, doporučujeme přehodnotit stravování a životní styl. Způsob jedení a konzumované potraviny mohou zvyšovat tvorbu plynů a vést k hromadění většího množství plynů v zažívacím traktu.

Většinu plynů produkují střevní bakterie, které fermentují některé složené cukry.

Má velký smysl soustředit se na stravovací režim a životní styl. Tvorbu plynů může podporovat zvýšené polykání vzduchu, například když:

  • rychle jíme,
  • hovoříme při jídle,
  • kouříme cigarety,
  • žvýkáme žvýkačku.

V případě nadýmání a plynů se vyplatí vyzkoušet dietu založenou na potravinách, které nezpůsobují nadměrnou tvorbu plynů. Následující seznam potravin je jen velmi obecným doporučením, protože každý člověk reaguje na složky potravy jinak. Nejlepší je poslouchat své tělo a vyhýbat se jídlům, která způsobují nežádoucí symptomy, jako nafouklé břicho, distenze a/nebo nadýmání.

(Většinou) jsou dobře snášeny:

  • maso, drůbež a ryby,
  • vejce,
  • zelenina jako hlávkový salát, rajčata, cuketa,
  • ovoce jako hrozny, bobulovité ovoce, třešně, avokádo,
  • olivy,
  • rýže,
  • jogurt, kefír, podmáslí.

Změny zavádějte do svého jídelníčku postupně, po malých dávkách a sledujte při tom reakce svého těla, abyste mohli vyloučit produkty, které vaše potíže ještě zhoršují.

Obecně je zdraví prospěšné jíst čerstvé, nezpracované potraviny bez umělých přísad, jako jsou barviva či konzervační látky.

Bylinné léky proti nafouklému břichu a větrům

Iberogast je lék, který se může používat pro úlevu od symptomů jako jsou nafouklé břicho, větry, pocit plnosti, bolesti břicha a křeče, ale také žaludeční nevolnost. Je indikován k léčbě funkční dyspepsie, která se často projevuje chronicky nafouklým břichem a větry. Iberogast je účinný díky jedinečné kombinaci devíti osvědčených extraktů z léčivých rostlin, které působí synergicky a zmírňují symptomy funkčních poruch trávení.

Lahvička přípravku Iberogast na mechovém podkladu, vedle ní obal a v pozadí les.

Iberogast

Poruchy gastrointestinálního traktu jsou obvykle spojené s mnoha nepříjemnými projevy, které často komplikují přirozený každodenní život. Naštěstí je tu Iberogast: kombinace devíti bylin, který léčí základní příčiny i nepříjemné příznaky zažívacích potíží.

Vše o přípravku Iberogast

Lahvička přípravku Iberogast na zeleném pozadí obklopená rostlinami

Mějte přípravek Iberogast stále po ruce!