Nadýmání
Nadýmání – co může pomoct
V první řadě – nepodléhejte panice! Přítomnost plynu ve střevě je zcela přirozená. Každý člověk má ve střevě určité množství plynu. Je to součást zdravého trávení. Problém nastane až tehdy, když je plynu větší množství, dělá nám nepříjemnosti a spojuje se se symptomy jako nafouklé břicho nebo zvětšení objemu střev. Může také vyvolat pocit studu – jestliže plyny odcházejí na veřejnosti - není to pro nikoho příjemné.
Tři způsoby, jak uvolnit plyny za zažívacího traktu
- uvolnění plynu ústy, tedy říhnutí (ovšem na veřejnosti to není vůbec příjemné a vhodné)
- vydechování v malých množstvích (když plyn projde přes stěny trávicího traktu)
- NEBO: vypuštění plynu přes konečník
Mimochodem: za normální se považuje, když člověk za 24 hodin vypustí plyn asi 10-15krát, až poté se to považuje za nadýmání.
Nadýmání může mít následující příčiny
Stravovací návyky – mezi nejdůležitější a nejčastější spouštěče nadýmání patří „nesprávné“ stravování a stravovací návyky.
Rychlost jedení – když s jídlem spěcháme, můžeme spolu s ním spolykat i spoustu vzduchu, který se dostane do trávicího traktu.
Některé potraviny – mohou vyvolat nadýmání - jsou to ty, které podporují tvorbu plynů – čočka, fazole, čerstvé kynuté pečivo atd. I velmi vydatná, mastná, kořeněná nebo sladká jídla mohou způsobovat nadýmání, stejně jako nadměrná konzumace alkoholu a kávy.
Náhrady cukru – spouštěči mohou být i náhražky cukru např. sorbitol nebo xylitol, které jsou součástí mnoha diet (produkty typu „light“ nebo „bez cukru“).
Stres – problémy s trávením mohou být důsledkem silného a přetrvávajícího stresu.
Potravinová intolerance – nadýmání může způsobovat zejména intolerance laktózy a fruktózy – oba tyto složené cukry mohou procházet trávicím traktem nevyužité, protože u některých lidí nemohou být trávené potřebnými enzymy. Stávají se potravou pro střevní bakterie v tlustém střevě, a trávením těchto cukrů bakteriemi se vytvářejí nadbytečné plyny.
Nerovnováha střevní mikroflóry – lidé trpící nadýmáním mohou mít jiné složení bakteriální střevní mikroflóry než lidé, kteří nadýmáním netrpí.
Střevní bakterie – většinu střevních plynů vytvářejí samotné střevní bakterie při normálního procesu trávení. Některé potraviny mohou tento proces ovlivnit a tvorbu plynu zvýšit, např. vláknina se oprávněně považuje za zdravou, ale zároveň může způsobovat nadýmání.

Jak bojovat s nadýmáním
Existuje mnoho rad, domácích řešení a samozřejmě léků a jiných prostředků, které Vás mohou nadýmání zbavit
- Vyhýbejte se potravinám, které nadýmání podporují.
- Pokud některá jídla nesnášíte, vyhýbejte se jim, například mléčným produktům při laktózové intoleranci nebo červenému vínu či sýrům při histaminové intoleranci – malým dětem i dospělým osobám může pomoci masáž břicha – břicho masírujte jemně ve směru hodinových ručiček.
- Pro uvolnění břišních svalů použijte teplý obklad, například si na břicho položte termofor, nahřáté polštářky s gelem či peckami.
- Používejte tzv. karminativa, např. kmín. Účinnou látkou karminativ jsou esenciální oleje, které usnadňují vypouštění střevních plynů. Tyto látky však nadýmání nepředcházejí, jen zajištují postupné a méně nápadné uvolňování střevních plynů.
Nebo jednoduše vyzkoušejte Iberogast – je to přírodní bylinný lék, který můžete užívat při funkčních poruchách trávicího systému, které se mimo jiné vyznačují nadýmáním, pocitem plnosti a nafouknutým břichem.
Iberogast účinkuje díky jedinečné kombinaci 9 extraktů z léčivých bylin (včetně kmínu), které se navzájem doplňují a povzbuzují, takže nabízejí účinnou úlevu od nadýmání a dalších symptomů funkčních poruch zažívacího traktu, jako jsou například:
- křeče v břiše
- nevolnost
- bolest žaludku
- bolest břicha
- pocit plnosti
- nadýmání
Iberogast
Poruchy gastrointestinálního traktu jsou obvykle spojené s mnoha nepříjemnými projevy, které často komplikují přirozený každodenní život. Naštěstí je tu Iberogast: kombinace devíti bylin, který léčí základní příčiny i nepříjemné příznaky zažívacích potíží.